8 Nisan 2009 Çarşamba

Eski Metal Tepsileri Boyayalım


Bu tepsi de annemin eski, kullanılmadığı için kenara köşeye atılmış bir tepsisiydi. Zımparalamak dışında aynı yöntemlerle boyayıp resim yapıştırdım.

3 yorum:

  1. benimde böyle bir tepsim var nasıl boyuyabilirim malzemeleri neler yazabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  2. cevabınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  3. Tabii ki,

    Su ile seyreltilen plastik boya veya beyaz akrilik boya astar olarak tepsinin tüm yüzeylerine fırça ile sürülür. Fırçayı yüzeylerde bir sıra sola, bir sıra sağa sürerek tüm yüzeyin kapanması sağlanır. İlk kat astar zımparalandıktan sonra ikinci kat astar sürülür.


    Astar tam kuruduktan sonra çok az su ile seyreltilen istenilen renkteki akrilik boya fırça ile tüm yüzeylere sürülür. İlk kat kuruduktan sonra ikinci kat boya sürülür.


    Boya tam olarak kuruduktan sonra daha önceden seçilip kesilen resimleri yapıştırmaya geldi sıra. Su ile seyreltilen plastik tutkal bir fırçayla resimlerin arkasına sürülerek istenilen yerlere yapıştırılır. Bu arada resimlerin dış kenarlarını arkadan biraz incelecek şekilde zımparalarsanız, yapıştırdıktan sonra uçlarının kalkmasını önlemiş olursunuz. Resimler yapıştırıldıktan sonra üzerlerine nemli bir sünger veya nemli bir kumaş parçasıyla bastırılarak, resimlerin daha iyi yapışması sağlanır. Taşan tutkal da aynı yöntemle temizlenir.


    Dekupaj çalışmasında önemli bir nokta olan su bazlı verniğe geldi sıra. Yapıştırdığımız resimlerin yat verniğinden korunması için, su ile seyreltilmiş su bazlı vernik, fırça ile tüm yüzeylere bir kat sürülür. Kuruyunca ikinci kat da sürülür.


    Resimler yapıştırıldıktan sonra, istenilen efektleri verme amaçlı resimlerin etrafına altın veya gümüş boya ile veya çeşitli renklerde boncuk boya ile geçilebilir, ya da ıslatılmış sünger boyalara batırılıp istenilen yerlere eskitme yapılabilir.


    Son aşama: yat verniği... Sentetik tinerle inceltilen vernik tüm yüzeylere sürülür. Bu aşamada temiz, tozlu olmayan bir ortamda çalışmak gerekir. Yapıştırılan kağıtla ahşap aynı yüzey oluncaya kadar vernik katı atılabilir. Bu arada, 1 kat verniğin kuruma süresi 15 saattir. Bunun yerine bu malzemeleri satan yerlerde 50 kat vernik, ya da 100 kat vernik isimli vernikler var. Kullanmadım ama, sanırım verniği tepsinin içine döküyorsunuz ve kurumaya bırakıyorsunuz. Çok pratik gelmişti bana...
    Kolay gelsin :)

    YanıtlaSil